Dijital Liderlik ve Dijital Yönetim
Altyapısını, dönüşümcü (transformasyonel) liderlikten alan ve çoğunlukla bu liderlikle birlikte kullanılan dijital liderlik kavramı; günümüzün hızla değişen ve gelişen dijital çağında; çevik ve güncel kalarak, yenilikleri, rakipleri takip ederek, hareket planları geliştirmek amacıyla bir organizasyonu yönetme ve bu organizasyonu dijital dönüşüme, doğru bir şekilde yönlendirme süreci olarak tanımlanmaktadır.
Dijital liderler; iş dünyasındaki en son yenilikleri ve değişiklikleri takip ederek, dijital araçları etkin bir şekilde kullanıp, üretkenliği artırmak veya mevcut süreçleri iyileştirmek için teknolojinin nasıl, ne zaman ve nerede uygulanabileceğini planlayan kişilerdir. Yenilikçi bir ruh, açıklık ve çeviklik başarılı dijital liderlerin özellikleri arasındadır. Başarılı bir dijital lider; ekibini, şirketini sürekli geliştirerek ileriye taşır, ilham verir, destekler ve devrim yaratır.
Bu liderler; teknolojik vizyonları, dijital yetenekleri artırma çabaları, değişimi etkili bir şekilde yönetme yetenekleri, inovasyonu teşvik etme becerileri ve risk yönetimi stratejileri ile organizasyonun, teknoloji ile uyumlu hale gelmesini sağlarlar.
Dijital Yönetim
Dijital yönetim ise yeni teknolojiler, veri analitiği, sosyal medya ve mobil uygulama gibi araçların yönetim ve iş süreçlerinde uygulanarak; bu araçlardan elde edilen bilgilerin yönetim kararına dahil edilmesidir. Dijital yönetim, organizasyonun; daha etkin, verimli ve yenilikçi olmasını sağlar.
Dijital teknolojilerin kullanımında özellikle; bulut bilişim, büyük veri analitiği ve yapay zeka gibi teknolojiler; iş süreçlerinin otomasyonunu sağlayarak, işletmelerin daha hızlı, sağlam kararlar almasına ve daha esnek olmasına imkân tanır.
Veri analitiği de dijital yönetimde önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde, işletmeler büyük miktarda veri toplamakta ve bu verileri yönetim kararlarında kullanmaktadır. Özellikle bu veriler, iş süreçleri, müşteri, pazar ve kar-zarar tahminlemesini güçlü tutarak ileriye yönelik planlamalar yapılmasını sağlar.
Dijital yönetimin, işletmenin yönetim uygulamalarına entegrasyonu sayesinde, işletmeler; daha etkin, verimli ve yenilikçi çalışmalar yaparak, yeni iş modelleri geliştirerek, iş süreç ve performanslarını artırır, işletme için daha bilinçli ve doğru kararlar alarak, rekabet üstünlüğü kazanırlar.
Dijital Liderlerin Özellikleri
Dijital liderlerin başarıya ulaşabilmeleri için sahip olmaları gereken; bilişsel, davranışsal ve duygusal bazı yetkinlikler vardır. Bu yetkinlikler arasında dijital teknolojilere hakimiyet, veri analitik becerileri, stratejik düşünme ve yenilikçilik, iletişim ve iş birliği, değişim yönetimi ve esneklik, kültürel farkındalık ve küresel perspektif, etik ve sosyal sorumluluk, sürekli öğrenme ve gelişim, hızlı karar alma ve problem çözme, yetenek yönetimi ve geliştirme bulunmaktadır.
Dijital Teknolojilere Hakimiyet: Dijital liderlerin, sektörlerinde kullanılan temel dijital teknolojilere hakim olmaları ve bu teknolojileri takip etmeleri beklenir.
Veri Analitik Becerileri: Veri analitik becerileri, dijital liderlerin başarıya ulaşması için önemli bir bileşen olup, verilerin toplanması, analiz edilmesi ve doğru çalışmalarda kullanılması bu noktada önemlidir.
Stratejik Düşünme ve Yenilikçilik: Dijital liderler, stratejik düşünme ve yenilikçilik becerilerine sahip olmalıdır. Bununla ilgili, olayları iyi analiz ederek, fırsatları belirleme ve hedefler için uzun vadede planlama yapmak önemlidir.
İletişim ve İşbirliği: Etkin iletişim ve işbirliği becerileri, dijital liderlerin, farklı disiplinlerden ve seviyelerden çalışanlarla ortak hedefler doğrultusunda çalışabilmesi için gereklidir. Dijital lider, çalışanları ortak amaç etrafında birleştirerek, ekibin iş birliği içerisinde hedefe ilerlemesini sağlamalıdır.
Değişim Yönetimi ve Esneklik: Değişime ayak uydurma ve süreçleri revize ederek güncelleme dijitalleşme sürecinin önemli bir adımıdır. Dijital lider, gerektiğinde
değişime ayak uydurarak, değişimi yönetmeli ve gereken esnekliği göstermelidir.
Yetenek Yönetimi ve Geliştirme: Yeteneklerin keşfedilerek, ilgili alanlara yönlendirilmesi ve yeteneğin gelişimi için gerekli çalışmaların yapılması dijitalleşme sürecine katkıda bulunacak çalışanların gelişimi için oldukça önemlidir. Dijital lider, bu kapsamda; yetenek yönetimini doğru bir şekilde yapmalı ve yeteneğin gelişimi için uzun vadede çalışmalarını hazırlamalıdır.
DİJİTAL LİDERLERİN ÖNEMİ
Dijital liderlik; liderlerin, dijital dünya ile etkileşimlerini ve bu etkileşimin liderlik süreçlerine nasıl yansıdığını inceleyerek, etkin ve etkili lider olma yolunda bizlere yol gösterir. Bu bağlamda, dijital liderler, dijital dünya ile etkileşime girerek, bilgi ve kaynaklara erişim, bağlantı kurma, bilgi paylaşımı ve iş birliği gibi süreçleri yöneterek; organizasyonun dijital dönüşümü için gerekli olan tüm çalışmalarını gerçekleştirirler.
Dijital liderlik kavramının önemi, gelecekte teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilen, yenilikçi ve esnek liderler için kritik bir başarı faktörü olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, liderlerin dijital liderlik beceri ve yetkinliklerini sürekli olarak geliştirmeleri ve güncellemeleri, dijital dönüşüm süreçlerinde başarılı olmaları ve organizasyonlarını sürdürülebilir bir şekilde yönlendirmeleri için önemlidir.
İK- Lina Yıldız
Kategoriler
Son Gönderiler
-
Power BI'da Kümülatif Toplam Hesaplama: Adım Adım Rehber
-
Endüstri 4.0: Geleceğin Üretim Devrimi
-
Tarayıcıda Veri Saklama Yöntemleri: LocalStorage, SessionStorage ve Cookie
-
Geleceğin İş Dünyasında Hibrit Çalışma: Esneklik ve Verimliliği Bir Arada Sunmak
-
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine kaçak kat çıkanları (AI Profesyonelleri) ziyaret CES 2024
-
Yapay Zeka Dünyasına Yolculuk-1 : Microsoft Co-Pilot ile Başlangıç